Ga naar hoofdinhoud

Na de crematie wordt de as een maand in het crematorium in Echt bewaard. Deze termijn is wettelijk vastgesteld om ervoor te zorgen dat u als nabestaande voldoende tijd heeft om na te denken over de asbestemming.

In geval van een crematie zijn er verschillende mogelijkheden om de as van de overledene een waardige plaats te geven. U kunt de urn bij wijze van herinneringsplek in een urnennis of urnengraf plaatsen, laten bijzetten in een bestaand graf of thuis een mooie plek geven. U kunt er ook voor kiezen (een deel van) de as uit te strooien op een plek waar u of uw dierbare mooie herinneringen aan koesterde, bijvoorbeeld in de tuin of een andere veel bezochte plek in de natuur. Hierbij dient u wel toestemming te vragen aan de eigenaar van de grond. Wilt u de as laten verstrooien op een bijzondere manier, zoals per helikopter, luchtballon, vliegtuig of boot, neemt u gerust contact op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en kosten.

Strooibos Echterheide

U kunt ervoor kiezen om de as te verstrooien op ons strooiveld in het bos van Echterheide, een mooie wandelroute nabij de Duitse grens. Alvorens het verstrooien kunt u wat as apart laten nemen om eventueel te bewaren in een speciaal gedenksieraad, een mini-urn of te laten verwerken in een schilderij. Misschien heeft de overledene voor zijn heengaan aangegeven wat er met zijn as moet gebeuren. Onze uitvaartverzorgers willen u hier graag in adviseren..

Het verstrooien van as in het bos van Echterheide wordt samen met een begeleider van ons crematorium gedaan. Hier kunt u in alle rust een plek geven aan de as. U mag de as dan ook zelf verstrooien en op deze plek een bloemetje neerleggen. Vooraf aan de verstrooiing kan er gebruik worden gemaakt van een koffiearrangement in het crematorium. Verder is het mogelijk om de as met een Tolad tijdens een wandeling met een begeleider of eventueel een bezinningscoach beetje bij beetje te verstrooien, om zo stap voor stap middels een mooi ritueel afscheid te nemen. Meer informatie over een Tolad kunt u vinden via in deze Tolad - video.

Heeft het uw voorkeur om zelf niet aanwezig te zijn bij het verstrooien, dan verzorgt een van onze medewerkers de verstrooiing.

Neem contact met ons op
of bel ons voor advies 0475 48 61 00