Ga naar hoofdinhoud

Bloemen zijn niet alleen vrolijk. Ze zijn er ook voor verdrietige momenten als rouw. Een fraai bloemstuk kan troost en liefde bieden. Ze geeft het verlies van een dierbare op een mooie manier vorm als uiting van liefde voor de overledene en steun aan de nabestaanden. Welke uitvaartbloemen zijn er mogelijk en wat kan Peusen Uitvaartzorg hierin betekenen?

Bloemkleuren en hun betekenis

Witte bloemen worden het meest gebruikt bij uitvaarten. Dat is niet voor niets. Ze staan voor puurheid, zuiverheid, eenvoud en helderheid. Daarnaast betekenen ze licht, kalmte, onschuld, natuurlijke liefde volmaaktheid en stilte. Vaak wordt op het overlijdensbericht aangegeven of de overledene hield van een bepaalde soort en kleur bloem.

Dit kunt u als uitnodiging zien om de genoemde bloem mee te nemen. Als u niet weet of (fel)gekleurde bloemen gewenst zijn, kunt u het beste voor witte bloemen kiezen. Ook paarse bloemen worden vaak gebruikt voor uitvaarten. Paars is naast waardigheid en ernst ook de kleur van rouw. Andere kleuren hebben weer andere betekenissen. Gele bloemen staan voor vrolijkheid, energie en een nieuw begin. Oranje bloemen geven gezelligheid, plezier en optimisme. Rode bloemen (zoals rode rozen) staan symbool voor liefde, hartstocht en passie. Roze is romantisch teder, zacht en onschuld. Groen is bijna in ieder bloemstuk aanwezig en staat voor vruchtbaarheid, vrede en hoop.

Bloemsoorten en hun betekenis

Door de eeuwen heen heeft bijna iedere bloem een betekenis toegewezen gekregen. Zo staan rozen voor vreugde, geluk, genegenheid en liefde. Zonnebloemen voor kracht, bewondering en gerichtheid naar God. De lelie wordt gebruikt voor zuiverheid en geluk en als Mariabloem. Jasmijn symboliseert vriendschap en naastenliefde. Hulst symboliseert vreugde en licht. Acacia weerspiegelen vriendschap en irissen wisheid, vertrouwen, hoop en betekenisvolle vriendschap. Allemaal slechts voorbeelden van de betekenissen achter de bloemen die als inspiratie kunnen dienen voor het bloemenstuk.

Vormen en bindwijzen

Bloemschikkingen zijn er in verschillende soorten, ieder met een eigen functie.

 • Rouwboeket
  Een bos bloemen die zowel in steekschuim of in vazen geleverd kan worden.
 • Rouwkrans
  Bloemen in de vorm van een krans. Ze worden van gebruikt voor bijzondere gelegenheden, zoals Dodenherdenking.
 • Biedermeier
  Een biedermeier is een ronde en bloemrijke bloemschikking als compacte halve bol.
 • Rouwstuk
  Rouwstukken worden gebruikt om op de kist van de overledene te leggen. De grootte hangt af van of een deel van de kist nog voor andere doeleinden te gebruiken. Meestal is dat de helft of een derde. Deze kistbedekking is doorgaans het meest prominente bloemstuk en wordt meestal besteld uit naam van de partner en/of de kinderen van de overledene.

De verschillende rouwschikkingen worden in allerlei vormen geleverd, zoals druppel, ruit, kruis, ster of hartvorm. Het steelboeket is vandaag de dag veelgebruikt.

Persoonlijk

Wat de betekenis van bloemen, vormen of bindvormen ook is: de keuze blijft persoonlijk. Het belangrijkste blijft om te kijken naar wat het beste past bij de overledene en de nabestaanden, zelfs als dat misschien in tegenstrijd is met geijkte betekenissen. Dan heeft het bloemstuk namelijk pas echt die waarde, die troost en hoop die het kan geven.

Personaliseren kan nog verder gaan dan de keuze van een bloemsoort of -kleur. Het kunnen unieke eigenheden zijn die uitstralen wie de overledene was of waar hij of zij van hield. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van gebruiksvoorwerpen. Zo is bij Peusen al eens voorbijgekomen dat de helm van een motorrijder verwerkt werd in het bloemstuk. Ook gebruikt de bloemist graag materiaal uit eigen tuin van een overleden tuinliefhebber. Er hoeven niet eens per se bloemen gebruikt te worden; materiaal uit de groentetuin kan ook gebruikt worden. Bladeren, ander groen en zelfs groenten kunnen een mooie toevoeging zijn voor het rouwstuk.

Wat kan de uitvaartverzorger hierin voor u betekenen?

In de periode na het overlijden van een nabestaande komt er veel op u af. Het regelen van bloemen kan dan voelen als een van de zo veel dingen die gedaan moeten worden. Peusen kan u hierbij helpen, dus ook wat de bloemen betreft. Onze uitvaartverzorger neemt graag in het gesprek bij u thuis, waar u samen alles doorneemt over de naderende uitvaart, ook uw eventuele wensen voor bloemen mee. Aan de hand van een bloemenboek met foto’s kunt u uw wensen of stijl aangeven. Wij regelen verder alles met de bloemist. Dan hoeft u zich geen zorgen te maken of de bloemen wel op tijd op de juiste plek zullen zijn.

Het kan ook zijn dat u hele specifieke wensen heeft met betrekken tot de bloemstukken die u liever zelf overlegt met de bloemist. Peusen maakt voor u graag een afspraak met een bloemist die gespecialiseerd is in rouwarrangementen en kan deze ook bij u thuis laten komen om samen met u de mogelijkheden te bespreken. Het is ook mogelijk om linten met een persoonlijke boodschap aan de bloemen te bevestigen. Dit komt veel voor bij kransen en kiststukken. Bij Peusen passen we deze teksten aan, samen met de nabestaanden, zodat ze aansluiten bij bijvoorbeeld de tekst in de kennisgeving en meer persoonlijk zijn.

Kiest u ervoor de bloemen zelf te regelen? Hou er dan rekening mee dat bloemstukken in grootte en gewicht hanteerbaar blijven. De bloemist kan u hierover informeren.

Condoleance uiten

Wilt u aan familie en nabestaanden van de overledene uw deelneming betuigen? Als sympathieboeket of troostboeket is een rouwboeket of biedermeier een mooi gebaar en vaak de beste optie. U kunt altijd bellen met Peusen. Wij informeren u graag over de keuze met betrekking tot de bloemen die de familie gemaakt heeft. U kunt uw keuze daarop afstemmen. Wij geven u ook graag advies over het moment van levering van de bloemen. Onze uitvaartverzorgers zorgen ervoor dat de bloemen op tijd aanwezig zijn, dat ze een goede plek krijgen bij de uitvaart, dat ze zichtbaar zijn en netjes gepresenteerd worden.

Peusen en de persoonlijke uitvaart

De keuze voor het soort bloemen, de vorm en het soort stuk zijn helemaal persoonlijk. Wij helpen u graag en laten u graag de mogelijkheden zien.

Wilt u hulp bij het maken van de juiste keuze in een gesprek met een van onze uitvaartverzorgers? Klik hier om een afspraak te maken.