Ga naar hoofdinhoud

Een kaarsje aansteken: ‘Het gebeurt uit liefde, uit gevoel’

Wie een dierbare overledene wil gedenken, heeft vaak behoefte aan iets zichtbaars of tastbaars. Een manier om dat te doen is het plaatsen van een foto van de overledene op een plaats waar u vaak langs komt. Het geeft de mogelijkheid om even stil te staan bij de gestorven persoon. Een andere manier is het branden van een kaars voor de overledene. Daarmee geeft u uiting aan uw liefde en gevoel voor de dierbare.

Wanneer u een kaarsje voor iemand opsteekt, maakt u voor uzelf een moment van concentratie en bezinning. Voor even kunt u uw gedachten op het ritueel richten en op de degene voor wie u het kaarsje brandt. Het is een symbool dat iedereen begrijpt en waar u uw eigen persoonlijke invulling aan kunt geven.

Met het branden van een kaars kunt u ook iets concreets doen met iets dat zo onzeker, vaag en ongrijpbaar is als de dood. Het maakt het gemis van een dierbare zichtbaar en is een krachtig en positief symbool. Kaarslicht geeft immers licht én warmte. En dat wordt als heel prettig ervaren.

Bij het bezoeken van een overledene in de rouwkamer, op een begraafplaats of tijdens herdenkingsdiensten speelt het ontsteken van licht een belangrijke rol. U kunt er de herinnering met een overleden dierbare levend mee houden. In de rouwkamers van ons uitvaartcentrum mag u dan ook gerust een kaarsje branden of lichtje opsteken. Wij zorgen voor een brandveilige oplossing. En natuurlijk is het ontsteken van kaarsen tijdens de herdenkingsdienst in onze aula ook geen enkel probleem.

Ook na de uitvaart is het branden van een kaarsje troostrijk. Het geeft uiting aan wat u bezighoudt.

U kunt een kaarsje aansteken aan tafel, bij de lievelingsplek van de overledene, in een aandachtshoekje of gedenkplek, in een kapelletje of kerk, op een begraafplaats of bij het crematorium. Dit kan op vaste momenten of als u er behoefte aan heeft.

We vinden het belangrijk dat u met een goed gevoel kunt terugdenken aan de uitvaart van een dierbare. Dat geeft de kracht om verder te gaan. We staan u dan ook graag te woord om de mogelijkheden te bespreken. Bel of mail ons gerust op 0475-48 61 00 of via info@peusen.nl.