Ga naar hoofdinhoud

Teksten voor op een rouwbrief

De rouwkaart of rouwbrief schrijven is een van de eerste dingen die aan bod komen na het overlijden van uw dierbare naaste. Met de rouwkaart of rouwbrief stelt u de contacten van uw dierbare naaste op de hoogte van diens overlijden en nodigt u ze uit de uitvaartplechtigheid bij te wonen. Maar wat dient u op de rouwkaart of rouwbrief te schrijven?

Indeling van de rouwbrief
Een rouwkaart of rouwbrief bestaat in principe altijd uit dezelfde elementen. Het begint meestal met een tekst of gedicht, gevolgd door de mededeling dat uw dierbare naaste is overleden. De naam en een eventuele toevoeging (echtgenoot/echtgenote van) komen aan bod, evenals de leeftijd of de geboorte- en sterfdag. Vervolgens wordt de kaart ondertekend met de namen van partner, kinderen met of zonder aanhang en verdere familieleden.

Op de rouwkaart of rouwbrief staan ook enkele praktische zaken, zoals informatie over de opbaring, de mogelijkheid tot condoleren en de locatie van de uitvaart. Meestal wordt er ook een correspondentieadres opgenomen. In sommige gevallen wordt er aangegeven dat een uitvaart in besloten kring plaatsvindt of dat de overledene een donatie aan een goed doel wenst in plaats van bloemen.

Teksten voor op de rouwbrief
In tijden van immens verdriet, is het niet gemakkelijk om de juiste woorden te vinden voor op de rouwbrief of rouwkaart. Bekijk daarom hieronder een aantal van onze voorbeeldteksten die u op weg kunnen helpen om de juiste woorden te vinden, passend bij uw overleden dierbare.

 • Na een lang en voltooid leven, is heden van ons heengegaan mijn/onze…

 • Intens verdrietig delen wij u mede dat … van ons is heengegaan.

 • Verdrietig, maar dankbaar voor een mooi en lang leven samen met haar/hem, nemen wij afscheid van onze lieve…

 • Na een langdurig ziekbed is hij/zij omringd door iedereen die hem/haar liefhad, van ons heengegaan.

 • Na een avontuurlijk en actief leven vol liefde, is overleden onze dierbare…

 • Met immens verdriet delen wij u mede dat, geheel onverwacht, onze lieve … is overleden.

 • Verdrietig, maar dankbaar voor alles wat hij/zij voor ons betekend heeft, nemen wij afscheid van onze zorgzame…

 • Na zijn/haar jarenlange dappere maar niet te winnen strijd tegen de slopende ziekte ALS, hebben wij samen afscheid genomen van onze lieve…

 • Hoewel verwacht, is voor ons toch veel te vroeg van ons heengegaan, onze trotse….

 • Vreedzaam is omringd door zijn/haar naasten van ons heengegaan, onze lieve … We zullen hem/haar ontzettend gaan missen.

 • Vreedzaam en temidden van zijn/haar gezin is van ons heengegaan onze dierbare…

U vindt meer inspirerende teksten in onze gedichtenbundel.

Begeleiding bij het schrijven van de rouwbrief
Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een passende rouwbrief? Bij Peusen Uitvaartzorg begeleiden wij u in het gehele proces, van overlijden tot rouwverwerking. Ook bij het schrijven van de rouwbrief kunnen wij u begeleiden. Vraag naar de mogelijkheden.