Ga naar hoofdinhoud

En dan is het stil, de uitvaart is geweest. Een periode van rouw breekt aan.

Een tijd waarin verlies en verdriet, maar misschien ook wel boosheid, schuldgevoelens of angst een plek moeten krijgen. Dat heeft tijd nodig. Iedereen verwerkt verlies op een andere manier en omgaan met rouw doet ieder in zijn eigen tempo.

Omgaan met rouw

Rouw is een wirwar van gevoelens. De tranen van verdriet, het lachen om herinneringen en het continue besef: vandaag is anders dan gisteren. Ondertussen gaat het leven gewoon door; de normale dingen, zoals het doen van boodschappen of de zorg voor anderen. Zeker direct na het verliezen van uw dierbare kunt u die dingen anders ervaren. Toch zijn het juist die normale, dagelijkse dingen die u afleiding kunnen geven.

Omgaan met rouw hoeft u niet alleen te doen. Het kan fijn zijn om over uw gevoelens te praten en uw heftige emoties onder woorden te brengen. Dat kan met mensen die u goed kent, maar soms is het fijner om te praten met iemand die wat verder van u afstaat. Hulp zoeken bij mensen die u ondersteunen of begeleiden bij het verwerken van uw verlies kan dan heel zinvol zijn.

Wie kan u helpen?

 • Speciaal voor kinderen
  Stichting Achter de Regenboog organiseert lotgenotenweekenden voor kinderen, jongeren en gezinnen die te maken hebben met een verlies en rouwverwerking.
 • Voor ouders van een overleden kind
  OOK is een zelfhulporganisatie voor en door ouders van een overleden kind. Ze helpen zichzelf en elkaar bij dit enorme verdriet en het omgaan met rouw. Iedere ouder is welkom.
 • Rouw- en verliesverwerking voor volwassenen en kinderen
  Steun bij verlies biedt laagdrempelige informatie in de hoop dat mensen die een verlies te dragen hebben op een dag kunnen zeggen: 'ik omarm het leven met meenemen van het verlies'.
 • Bezinningswandelingen
  Met bezinningswandelingen gaat u gaandeweg op zoek naar ontspanning in een periode van rouw en verlies. Bij Peusen Uitvaartzorg bieden we die bezinningswandelingen in de natuur aan. Met name in deze tijd van Corona-maatregelen kan dit een fijne vorm zijn om te ontspannen. Tijdens de wandelingen luistert de wandelcoach naar u en uw gevoelens. Hij speelt in op uw behoefte.

Bekijk hier meer deskundigen en instanties die u kunnen helpen bij het verwerken van het verlies, zodat u met uw verlies leert omgaan. Bij Peusen staan we ook na de uitvaart graag terzijde en kunnen we u vervolgens in contact brengen met mensen die u kunnen bijstaan als professionele hulp nodig en gewenst is.

Rouwen doet u op uw eigen manier, ben niet terughoudend met op tijd hulp vragen. Uw omgeving vertellen hoe het écht met u gaat en waar u behoefte aan heeft, kan heel veel helpen. Gun uzelf de tijd.