Ga naar hoofdinhoud

Een ingrijpend verlies wordt door iedereen anders beleefd

U wilt uw naasten graag steun bieden, maar soms is het moeilijk in te schatten wat u beter wel of niet kunt doen. Het verwerken van rouw en verlies is niet alleen maar omgaan met verdriet. Er komen ontzettend veel gevoelens voorbij, zoals angst, opluchting en schuld, maar ook boosheid komt vaak voor. Hoe kunt u uw naasten het beste helpen?

Samen


Laat ruimte voor rouw

In het begin voert intens verdriet vaak de boventoon. Opvrolijken hoeft niet en kan vaak ook niet. Laat ruimte voor rouw en verdriet. Het is belangrijk voor de verwerking.

Er zijn

Een luisterend oor is een essentieel onderdeel van verwerking. U hoeft geen advies te geven of het verlies op te lossen. Door er simpelweg te zijn voor uw naasten bent u al van grote steun. Laat hem of haar praten over de overledene. Niet een keertje, maar zo vaak als hij of zij dat wil. Ook als dat steeds hetzelfde verhaal is. Beperk uw steun niet alleen tot de eerste periode. Rouwverwerking kan lang duren. Dat wordt vaak vergeten. Nabestaanden voelen zich op een gegeven moment alleen en juist dan is uw steun belangrijk. Vraag zo nu en dan eens hoe het gaat na het overlijden van zijn of haar dierbare. Ook na een paar jaar is dat nog een relevante vraag.

Praktische hulp

Vaak wordt er goedbedoeld gezegd ‘bel me als je me nodig hebt’, maar voor nabestaanden is het soms moeilijk om de telefoon te pakken. De drempel is erg hoog. U biedt meer steun door concrete hulp aan te bieden, door uw naasten bijvoorbeeld te ondersteunen met dagelijkse bezigheden zoals koken, boodschappen, het huishouden of andere taken waar de nabestaande geen energie voor heeft.

Samen rouwen

Rouw duurt zolang het duurt. Zeg nooit tegen een ander dat de rouwperiode lang genoeg geduurd heeft. Dat is voor iedereen persoonlijk. Het is vooral belangrijk dat u er blijft zijn voor uw naasten. Dat hoeft niet met grootse gebaren. Juist de kleine dingen zijn heel waardevol, zoals even iets laten horen en vragen hoe het gaat of onverwachts een kaartje of een bosje bloemen laten bezorgen.