Begraven of cremeren

De afweging tussen begraven of cremeren blijft een gevoelskwestie. Maar het is een keuze waarbij ook rekening gehouden wordt met geloofsovertuiging, kosten, het bezoek en onderhoud van de gedenkplek of het graf. Veel mensen leggen hun wensen wat betreft hun laatste bestemming vooraf vast of bespreken het met hun naasten. Als u niet weet wat de wens van uw dierbare was, kunt u de keuze maken op basis van uw eigen gevoel. Peusen Uitvaartzorg ondersteunt u daarbij.

Er samen bij leven over praten, kan de keuze vergemakkelijken. Bij Peusen Uitvaartzorg vinden we het belangrijk dat ieder afscheid, ongeacht de laatste bestemming, een mooie en waardevolle herinnering aan de overledene wordt. Precies zoals hij of zij was. Daarom geven we alle ruimte, aandacht en ondersteuning en nemen wij zo veel mogelijk uit handen. Onze uitvaartverzorgers luisteren goed naar wat u zegt om u zo te begeleiden naar de laatste bestemming die past bij de overledene en goed voelt voor u.


Begraven
Bij begraven kunnen nabestaanden troost zoeken bij een graf. Samen met uw dierbaren begeleidt u de overledene naar de laatste rustplaats. De achtergrond van Nederland en het Christendom maakten begraven lange tijd de meest voorkomende laatste rustplaats. Dat is de laatste jaren veranderd. Bij begraven wordt het vaak als belangrijk en waardevol ervaren dat er een plek is waar iedereen later naartoe kan gaan om te rouwen of om herinneringen op te halen. Grafhuur, grafonderhoud en een gedenkmonument maken begraven duurder dan cremeren.
 

Cremeren
Vandaag de dag geven meer mensen de voorkeur aan een crematie. Bij een crematie ontvangt u een urn met de as van uw dierbare. U kunt de urn thuis een mooie plek geven, soms met een kaarsje en een mooie foto erbij. Zo’n herinneringsplek kan ook elders worden ingericht, zoals bij een urnenmuur, urnengraf of een bestaand graf waar de urn wordt bijgezet. U kunt de as echter ook dichterbij u houden in een as-sieraad of juist uitstrooien op een locatie die past bij de overledene. Bijvoorbeeld op ons strooiveld in het bos van Echterheide, zodat u de plek nog eens kunt bezoeken op een wandelroute in de vrije natuur. 

 

begraven