Ga naar hoofdinhoud

Zelf spreken op de uitvaart van uw dierbare overledene maakt het afscheid nog persoonlijker.

Het is een belangrijk moment dat veel voor u en uw naasten kan betekenen. Het kan echter lastig zijn om op papier te zetten wat u voelt. Hoe kunt u dat het beste aanpakken?

Waarover spreken bij een uitvaart?

Het kan aanvoelen als een eenzame taak, maar het schrijven van een uitvaarttoespraak hoeft u niet alleen te doen. Bij Uitvaartcentrum Peusen geven we u graag persoonlijke begeleiding bij het schrijven van uw toespraak. Voor het schrijven van de toespraak gaat u op zoek naar een onderwerp dat bij u past. U kunt ervoor kiezen om vooral in te gaan op uw eigen herinneringen met de overledene of iets meer afstand te nemen en meer zijn of haar leven te schetsen. Ook kunt u kiezen om te spreken over bepaalde thema’s uit het leven van de overledene, uitspraken of karaktereigenschappen die hem of haar typeerden of een bijzonder, betekenisvol voorwerp zoals een motor, een kunstwerk of wat ook maar bij hem of haar paste.

Samen anekdotes ophalen

Enige houvast tijdens het schrijven, is belangrijk. Zo kan het fijn zijn om juist niet direct te beginnen met schrijven maar om met iemand af te spreken die u goed kent. Een vriend(in) of familielid bijvoorbeeld. Op een plek waar u zich thuis voelt, vertelt u hem of haar over uw dierbare overledene. Uw vriend(in) schrijft ondertussen naar aanleiding van uw verhaal een aantal kernwoorden op. Uit die kernwoorden kiest u zelf de belangrijkste. Ook kan het goed voelen om juist met de hechte familie- en vriendenkring herinneringen en anekdotes op te halen.

Vragen die u helpen

Probeer nadat u samen anekdotes hebt opgehaald terug te gaan naar uw eigen emoties en gevoelens. Wat betekende uw dierbare voor u? Wat gaat u aan hem of haar missen? En wat is uw meest dierbare herinnering? Wat waren zijn of haar idealen, passies, hobby’s? En wat heeft hij of zij voor anderen betekend? Deze vragen kunnen u helpen naar het gevoel te gaan dat u op papier wilt krijgen. Wat is het allerbelangrijkste dat u wilt vertellen? Probeer dat op papier te zetten en laat anekdotes en verhalen die u uitkiest ook deze waarde uitstralen.

Structuur en ruimte in een toespraak

Net als een verhaal heeft een goede toespraak ook een duidelijk begin, midden en einde. Dat is fijn voor de luisteraars en het geeft u ook aanknopingspunten voor het schrijven.

Beginnen met schrijven

In het begin kan het voelen alsof het lege papier of lege document u aanstaart. Bedenk dan dat de eerste versie niet meteen definitief hoeft te zijn. Als die op papier staat kunt u schrappen en herschrijven. Deze gedachte kan u ruimte bieden. Laat u in uw schrijven ook niet verleiden tot woorden of zinnen die ver van u afstaan. Schrijf op een manier die bij u past en zoals u bent, of dat nu wat formeler of informeler is.

Praktische tips voor het geven van de toespraak

Als u klaar bent met schrijven, kunt u uw toespraak nog een (paar) keer hardop oefenen. Voor uzelf of voor iemand die u goed kent. Het is verstandig de toespraak in een groter lettertype uit te printen. Dat is makkelijker tijdens het voorlezen. Print daarnaast ook een exemplaar voor de uitvaartverzorger of een aanwezige naaste. Wanneer u door emoties overmand wordt tijdens het spreken en niet meer verder kunt of wilt, kan hij of zij de toespraak van u overnemen. Natuurlijk kan de uitvaartverzorger van Peusen ook uw hele toespraak namens u voordragen.

Tijdens het spreken is het niet erg als uw emoties zichtbaar zijn. Deze maken het verhaal alleen maar persoonlijker en mensen hebben er begrip voor dat u geëmotioneerd bent. Probeer rustig en ontspannen te spreken, af en toe de aanwezigen aan te kijken en dicht bij u zelf te blijven. Dat helpt mee het afscheid van uw dierbare tot een nog persoonlijker afscheid te maken.