Ga naar hoofdinhoud

Rouwvervoer: de laatste reis

De laatste reis van de overledene begint soms thuis, maar vaak ook vanuit een bejaardencentrum, zorginstelling of hospice. De overledene wordt dan overgebracht naar een rouwkamer van het uitvaartcentrum van Peusen Uitvaartzorg of een andere locatie. Het is vaak een zeer emotioneel moment. U kunt een gevoel van onmacht ervaren en beseffen dat dit moment onomkeerbaar is. Het zorgteam van Peusen Uitvaartzorg weet dit en besteedt hier de nodige tijd en aandacht aan. U kunt er zelf voor kiezen of dit direct na overlijden gebeurt of na enige tijd zodat u eerst rustig afscheid kunt nemen. Het begin van die laatste reis is ook een mooi en waardig moment. De overledene wordt door onze uitvaartassistenten het huis uitgedragen, indien gewenst onder begeleiding of met de hulp van nabestaanden.

Vervoer tijdens de uitvaart

Voor het vervoer op de dag van de uitvaart beschikt Peusen zelf over stemmige, donkere rouwauto’s. Er zijn echter ook legio andere mogelijkheden zoals rouwvoertuigen in andere kleuren, een rouwkoets met paard en wagen, een bakfiets, een motor met zijspan of zelfs een vrachtwagen. Hiervoor zet Peusen betrouwbare partners uit haar landelijk netwerk in. Als u de dierbare overledene liever zonder vervoermiddel van de ene naar de andere locatie overbrengt, kunt u een rouwstoet te voet overwegen. Onze uitvaartverzorgers doen graag suggesties die passen bij de invulling die u voor ogen staat.

De invulling van de rouwroute

Zowel kort na het overlijden, als op de dag van de uitvaart zelf kan een speciale route gereden worden. De rouwstoet kan langs het woonhuis rijden of langs andere plaatsen die typerend of belangrijk voor de overledene waren. En een rit langs een erehaag van nabestaanden schept een sterk saamhorigheidsgevoel. Het statievervoer op de dag van de uitvaart zelf kan gemakkelijker op een originele wijze uitgevoerd worden. Er is daarvoor immers meer voorbereidingstijd beschikbaar.

De stoet wordt in de meeste gevallen gevormd door een rouwauto met de overledene en volgauto’s met nabestaanden. Wanneer u gebruikmaakt van een rouwauto is er ook plaats voor een bijrijder. Zowel de rouwauto als de volgauto’s kunnen door Peusen Uitvaartzorg ter beschikking gesteld worden. Als het vervoer met eigen auto’s gedaan wordt, maken we dit kenbaar met stoetvlaggetjes voor elke volgauto. Daardoor wordt de stoet als eenheid gezien en wordt de veiligheid verbeterd.

De kracht om verder te gaan

Bij Peusen Uitvaartzorg zien we de laatste reis als een belangrijke stap in het verzorgen van de uitvaart. Onze uitvaartassistenten denken graag met u mee. Samen zorgen we ervoor dat het rouwvervoer, net als de rest van de uitvaart, tot in de puntjes verloopt. Om dat waar te maken vinden wij het belangrijk om dit met eigen medewerkers uit te voeren. Zodat u er goede herinneringen aan overhoudt. Herinneringen die u de kracht geven om verder te gaan.

Wilt u meer weten over het vervoer van uw overleden dierbare?

Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 0475 - 48 61 00 of door een mail te sturen naar info@peusen.nl. Heeft u al contact met uw uitvaartverzorger? Hij of zij staat steeds voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.