Ga naar hoofdinhoud

De intimiteit van thuisopbaring

Een dierbare overledene thuis opbaren maakt het afscheid nemen meer geleidelijk. Het kan met name een goede afsluiting na een periode van intensieve zorg zijn. Thuisopbaring maakt het mogelijk om in alle rust en in een vertrouwde omgeving afscheid te nemen. Als u een thuisopbaring overweegt, bekijken wij graag samen met u hoe we dit op een waardige manier kunnen doen. Mocht thuisopbaring toch niet haalbaar zijn, dan beschikken wij in onze uitvaartcentra in Echt en Susteren over ruime rouwkamers waar u in alle privacy uw dierbare kunt bezoeken. In Susteren kunnen u en uw familie de ontvangstruimten en rouwkamers 24 uur per dag bezoeken.

Thuis afscheid nemen

Net als een overledene thuis de laatste verzorging geven, kan afhankelijk van de situatie ook de opbaring thuis plaatsvinden. Opbaren kan in het eigen bed, in een speciaal opbaarbed of in een kist. Het voordeel van een opbaarbed is dat het lager is dan bijvoorbeeld een verpleegbed, waardoor vanuit een stoel toch zicht is op de dierbare overledene.

De waarde van een thuisopbaring is dat u op elk gewenst moment van de dag bij de overledene kunt zijn. Het geeft u de mogelijkheid om in besloten kring bij elkaar te zijn en op eigen wijze afscheid te nemen. Bovendien komt het tegemoet aan de behoefte om de overledene zo lang mogelijk thuis te houden.

We staan dag en nacht voor u klaar

Wanneer u de voorkeur heeft voor thuisopbaring, zetten we ons bij Peusen Uitvaartzorg maximaal in om dit op een waardige manier en met respect te realiseren. Wij ondersteunen u bij het inrichten van de kamer waarin de overledene wordt opgebaard en voeren de laatste verzorging naar uw wensen uit. Als u wilt, kunt u hierbij aanwezig zijn en helpen. Tijdens de periode tot de uitvaart staan we u dag en nacht bij om een mooie opbaring te realiseren, waar u met een goed gevoel op terugkijkt.

Bezoek bij opbaring

Het kan zijn dat mensen buiten de directe naasten persoonlijk afscheid van de overledene willen nemen. Om de rust thuis te bewaren, kunt u bezoektijden vaststellen of de opbaring gedeeltelijk thuis dan wel in een van onze rouwkamers of familiekamers laten plaatsvinden. Ook kunt u zowel thuis als in het uitvaartcentrum een van onze uitvaartassistenten inschakelen om bezoekers op te vangen. Zij kunnen u ook steunen en geruststellen tijdens de korte periode die u moet wennen aan het opbaren van een overledene thuis.

Leg uw wensen gerust voor aan de Peusen uitvaartverzorger die uw uitvaart begeleidt. Hij of zij is een geregistreerde deskundige die uw wensen zorgvuldig en met respect uitvoert.