Ga naar hoofdinhoud

“Er is veel veranderd.”

De gebruiken van het geloof waren vroeger een vaste basis voor het regelen van een uitvaart. Tegenwoordig is dat vaak anders. Nu staan naast geloof ook gevoel en beleving bij het laatste afscheid centraal. Igor Peusen, directeur en uitvaartverzorger, heeft het uitvaartvak in 25 jaar sterk zien veranderen. In dit artikel deelt hij zijn ervaringen.

“De toenemende aandacht voor het gevoel zorgt ervoor dat mijn werk sterk veranderd is. Dat óns werk veranderd is. Van uitvaartverzorgers zijn we nu eigenlijk uitvaartzorgers geworden. Zorgers, omdat oprechte zorg voor nabestaanden, voor ‘onze’ families, voorop staat. Dat maakt ons vak tegelijkertijd mooi en beladen. Het is voor onze medewerkers en mezelf de belangrijkste motivatie om steeds weer klaar te staan voor nabestaanden. Toewijding zit namelijk vast verankerd in ons team. Nabestaanden kunnen ons dag en nacht bellen. We luisteren altijd naar wat hen bezighoudt, naar hun vragen en zorgen. Zij mogen het ons gerust vertellen als ze ergens mee zitten. Samen vinden wij meestal een passende oplossing.” aldus Igor.

“Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat ik met mijn eerste werkdag in vaste dienst bij Peusen Uitvaartzorg | Crematorium begon. Vijfentwintig jaar waarin ons team en ik steeds beter zijn geworden in het aanvoelen van wat nabestaanden willen. Een tijd waarin ik, soms op de voorgrond, soms op de achtergrond, steun kon bieden aan nabestaanden. En een tijd waarin ik steeds weer heb ondervonden, dat de beleving bij het laatste afscheid van grote invloed kan zijn op de latere rouwverwerking.”

Igor vult aan; “Ieder mens en iedere familie is anders. Afscheid nemen is dan ook voor iedereen anders. Bij Peusen houden we daar rekening mee. We horen graag van nabestaanden wat zij belangrijk vinden, welke sfeer zij tijdens de uitvaart willen overbrengen. Zodat de herinnering aan de uitvaart helpt om hoopvoller de toekomst in te gaan.”

Peusen Uitvaartzorg | Crematorium gebruikt al langere tijd foto’s van klaprozen in haar communicatie. De klaproos verbeeldt namelijk kwetsbaarheid, maar ook onverzettelijkheid in het bieden van hulp, om nabestaanden zo goed mogelijk bij te staan tijdens de moeilijke dagen rond het laatste afscheid. Immers, hoe teer een klaproos er ook uitziet, het is een symbool van troost, kracht en bezinning op het vergankelijke. Onlangs is de illustratie van een klaproos zelfs definitief in het logo van het bedrijf opgenomen.

Igor sluit af: “De afgelopen vijfentwintig jaar stonden bij Peusen de wensen van nabestaanden centraal tijdens het verzorgen van uitvaarten. En ook in de toekomst willen we dat waar nabestaanden troost uit putten als basis van uitvaartzorg zien. We denken daarom creatief met hen mee om het laatste afscheid zo eigen mogelijk te maken. Een afscheid vanuit liefde, aandacht en vertrouwen. Met alle ruimte voor verdriet, rouw, bezinning en een glimlach. Een afscheid dat de kracht geeft om verder te gaan.”

Warme groet,

Igor Peusen