Ga naar hoofdinhoud

De mogelijkheden vanaf 25 februari 2022

Na alle restricties van de afgelopen tijd, is het nu weer zo dat vanaf 25 februari 2022 zo goed als alle maatregelen rond Corona komen te vervallen.
Mochten de maatregelen weer aangescherpt worden, weten we door de voorbije ervaringen hoe we, voor en samen met u, op een veilige manier een waardig afscheid te kunnen realiseren.

Mogelijkheden vanaf 25 februari 2022 bij een uitvaart en crematie

In het crematorium te Echt hebben wij vanaf 25 februari in totaal 100 zitplaatsen in de aula. Er zijn daarnaast ook zitplaatsen in de bij-aula en staanplaatsen mogelijk.

Voor onze catering geldt een maximaal aantal van 80 personen bij een koffietafel in onze koffiekamers.

Mogelijkheden voor een waardig afscheid

Oprechte aandacht voor u en het realiseren van een uniek, persoonlijk afscheid, is wat bij Peusen centraal staat.

 • Persoonlijk contact met de uitvaartverzorger
  Het bespreken van de uitvaart kan bij voorkeur in het uitvaartcentrum, maar op verzoek ook bij u thuis plaatsvinden. De meeste contacten na het regelgesprek worden nog steeds telefonisch of per mail gelegd. Op verzoek is er ook mogelijkheid tot videobellen.
 • Verzorging met familie en thuisopbaring mogelijk
  De overledene wordt in beginsel verzorgd door ons in ons uitvaartcentrum. Hier mogen maximaal 4 nabestaanden bij aanwezig zijn. De overledene mag inmiddels ook weer thuis worden verzorgd. U kunt als nabestaande hierbij aanwezig zijn. De thuisopbaring kan nu ook weer op een (eigen) bed worden gedaan, of in de uitvaartkist. Wij verzorgen een thuisopbaring alleen op een woonadres, mits er geen medebewoners zijn met Corona- gerelateerde gezondheidsklachten. Een thuisopbaring in een zorginstelling is in de meeste gevallen helaas niet mogelijk, afhankelijk van het beleid van de zorginstelling.
 • Openbaar rouwbezoek
  Het rouwbezoek kan zowel in besloten kring als openbaar plaatsvinden. Het is mogelijk om de bezoeken te verspreiden over verschillende dagen, zodat iedereen de tijd krijgt voor een persoonlijk afscheid. De kist mag gesloten worden door de familie.
 • Laat familie, vrienden en bekenden het afscheid live meebeleven
  Vanwege de nog geldende maatregelen kan helaas niet iedereen aanwezig zijn bij de dienst die dit zou willen, bijvoorbeeld door Corona - gerelateerde klachten of bij een positieve Corona-test. Door middel van onze digitale HD camera’s bieden wij de mogelijkheid om de afscheidsdienst live te bekijken. Met een livestream is er ook een mogelijkheid om actief hier aan deel te nemen, bijvoorbeeld met de mensen thuis op hetzelfde moment als in de dienst, samen een kaarsje te ontsteken. Op die manier zijn zij, weliswaar op een andere manier, maar toch onderdeel van een waardig afscheid. Natuurlijk werken wij met een gesloten verbinding en deelt u de code van de streaming alleen met diegenen waarvan u wilt dat ze mee kunnen kijken. Naast de livestream, is er ook een digitale opname op USB verkrijgbaar om later terug te kijken. Het lijkt erop dat livestream blijvend is, waardoor het bijwonen van een uitvaart ook mogelijk blijft voor degenen die niet eenvoudig een lange reis kunnen maken.
 • De uitvaart als herinnering op beeld
  Ze bieden nu enorm veel uitkomst; uitvaart- en herdenkingsvideo’s of -foto's. In de aula van ons crematorium in Echt kan de gehele dienst met camera’s worden vastgelegd. Mensen die de uitvaart noodgedwongen moeten missen, kunnen na afloop toch een goede en mooie indruk krijgen. Opnames zijn online terug te zien als nabestaanden dit wensen.
  Een uitvaart mooi en volledig in beeld brengen, biedt een mooie herinnering voor u. Een uitvaartfotograaf is hierin gespecialiseerd en brengt de uitvaart volledig in beeld, zonder de bijeenkomst te verstoren. Onzichtbaar aanwezig leggen ze alle waardevolle en ontroerende momenten vast op de gevoelige plaat, zodat u achteraf nog een mooie herinnering hieraan hebt.
 • Online condoleren
  Een moderne manier om de nabestaanden een hart onder de riem te steken, maar ook om het verlies zelf een plek te kunnen geven. Op een speciaal ingerichte webpagina kunnen nabestaanden een persoonlijk bericht, een foto of muziekfragment delen met de directe familie van de overledene om hen te steunen.
 • Vrije invulling samen met u
  Er mogen enkele nabestaanden mee om de overledene tot in de crematiekamer te begeleiden en bij de invoer van de crematie aanwezig te zijn.
 • Voorbespreking van een uitvaart
  Natuurlijk staan wij u ook in deze tijd bij als u een verwacht overlijden wilt bespreken of zomaar uw uitvaart reeds wenst te bespreken. Zo kunt u ook in deze tijd uw uitvaart naar uw wens met ons voorbereiden. Een persoonlijk gesprek met de uitvaartverzorger is op onze locatie maar ook weer bij u thuis mogelijk.


Wij staan altijd voor u klaar. Neem gerust contact met ons op via 0475 – 48 61 00.

Vragen rond het Coronavirus en de uitvaart

Nabestaanden vragen zich natuurlijk af wat het betekent wanneer er een dierbare komt te overlijden aan het Coronavirus. Peusen Uitvaartzorg Crematorium volgt de ontwikkelingen rondom het Coronavirus en geeft op deze pagina eventuele updates met betrekking tot het virus en een uitvaart. Wij volgen hierin de instructies van het RIVM en de GGD.

Verder volgen wij een strikt hygiëneprotocol om de hygiëne van medewerkers, nabestaanden en gasten te waarborgen. Tijdens het verzorgen van overledenen met corona dragen wij bijvoorbeeld beschermende kleding, wij reinigen na elk bezoek de oppervlaktes van het uitvaartcentrum die vaak aangeraakt wordt en waar het virus kort zou kunnen overleven. Ook demonstreren wij een manier van condoleren zonder elkaar een hand te geven. Daarnaast is het besmet raken via een overleden persoon klein.

Wij hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Stel deze dan aan ons via info@peusen.nl

Bij het overbrengen van de overledene verzoeken wij nabestaanden met Corona-gerelateerde klachten om niet fysiek aanwezig te zijn in dezelfde ruimte.

Een dierbare komt te overlijden en is misschien besmet met het Corona-virus. Wat moet ik doen?

U meldt het overlijden op dezelfde manier. U kunt 24 uur per dag bellen naar het telefoonnummer 0475-486100. Vermeld daarbij wel dat het mogelijk is dat uw overleden dierbare besmet is met het Coronavirus.

Wat heb ik nodig om op afstand contact te hebben met de uitvaartverzorger?

Nadat het eerste contact met de uitvaartverzorger heeft plaatsgevonden, ontvangt u zijn of haar telefoonnummer. Afhankelijk van wat u fijn vindt kunt u contact hebben via telefoon, e-mail of Whatsapp. Ook kan er een bespreking van de uitvaart bij u thuis plaatsvinden, mits er geen nabestaanden zijn met Corona-gerelateerde klachten of een positieve Corona-test.

Omdat de uitvaartverzorger ook in contact kan zijn met andere nabestaanden, is het fijn om hierover met de uitvaartverzorger afspraken te maken.

Wat gebeurt er met mijn dierbare wanneer hij of zij is overleden aan het Coronavirus?

Wij geven de overledene dezelfde verzorging als iemand die niet is komen te overlijden aan het Coronavirus. Thanatopraxie is wel weer mogelijk, maar ook hier gelden beperkte maatregelen. Om de veiligheid van onze medewerkers te waarborgen volgen wij een strikt hygiëneprotocol. Zo dragen wij tijdens het verzorgen van overledenen met corona extra beschermende kleding.

Kan een rouwbezoek doorgaan?

Ja, een rouwbezoek kan doorgaan, zowel in besloten kring als openbaar.

Mogen er bloemen worden meegenomen naar het rouwbezoek of de uitvaart?

Ja, u mag bloemen in de dagen voorafgaand aan het afscheid bij ons afgeven. De bloemen meenemen op de dag van de uitvaart is ook mogelijk. Eventueel kunt u ook bloemen bestellen via Peusen Uitvaartzorg Crematorium.

Is een thuisopbaring mogelijk?

Dit is mogelijk. Omdat er risico’s zijn aan het contact tussen u, uw familie en onze medewerkers nemen we een aantal voorzorgsmaatregelen:

 • Een thuisopbaring verzorgen wij alleen op een particulier woonadres, mits op dit adres geen personen wonen die besmet zijn met het Coronavirus.
 • De overledene mag thuis worden verzorgd. U kunt als nabestaande hierbij aanwezig zijn.
 • De thuisopbaring is mogelijk middels een bedopbaring of in de kist.

Is een thuisopbaring in een zorgcentrum mogelijk?

Een thuisopbaring in een zorginstelling is in de meeste gevallen niet mogelijk, afhankelijk van het beleid van de zorginstelling.

Is een thuisopbaring nog mogelijk na overlijden aan het Coronavirus?

Dit is mogelijk zonder een hoog besmettingsrisico voor u en uw familie als uw overleden dierbare het Coronavirus heeft.
De thuisopbaring zal op dezelfde wijze als hierboven beschreven door ons verzorgd worden. Uit voorzorg zullen onze medewerkers extra beschermende kleding dragen. Het is daarom wel nog steeds belangrijk om ons te informeren dat de overledene het Coronavirus draagt.
Voor het verdere verloop van de thuisopbaring kan de overleden dierbare zichtbaar en benaderbaar blijven. Het gezicht kunt u beter niet aanraken, maar verder kunt u uw dierbare dus gewoon aanraken. Was hierna wel goed de handen of maak gebruik van handalcohol.

Blijft iemand na overlijden aan het Coronavirus besmettelijk?

Vanuit onderzoek bij Coronavirussen in het algemeen blijkt dat de overleving van het virus na overlijden, kort is. Het zou bij lage temperaturen zoals het koelen van het lichaam wel zo kunnen zijn dat het virus nog aanwezig is tot 3 dagen na overlijden. Maar het besmetten van een ander gebeurt meestal door niezen of hoesten. Dus wanneer u goede handhygiëne uitoefent is de kans om besmet te raken zeer klein.

Kan de uitvaart van een besmet persoon wel plaatsvinden?

Ja, er kan altijd een uitvaart plaatsvinden. Onze uitvaartverzorger zal samen met u kijken wat de mogelijkheden zijn om de wensen zoveel mogelijk te respecteren en daarbij wel rekening te houden met (voorzorg)maatregelen.

Sinds 25 februari 2022 is het op onze locatie mogelijk om de aula van maximaal 100 zitplaatsen te voorzien, dit is exclusief de bij-aula en eventuele staanplaatsen.

Condoleren, kan dat wel?

Het wordt nog steeds aangeraden om voorlopig elkaar even geen hand meer te geven. Dit is een maatregel om verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar hoe condoleert u dan wel? Dit kan door uw hand op uw hart te leggen. Terwijl u dit gebaar geeft kunt u de nabestaanden condoleren met hun verlies.

Sinds kort worden er weer condoleancemappen neergelegd/gebruikt. U kunt natuurlijk ook een kaart achter laten voor de nabestaanden. In veel gevallen is het tevens mogelijk om via het online condoleanceregister op onze website een condoleance achter te laten. Ga naar: https://peusen.nl/herinneringen-delen

Kan er een koffietafel of catering worden georganiseerd?

Ja, er mag een koffietafel of catering worden geserveerd. Op onze locatie geldt momenteel, gezien de huidige maatregelen vanaf 25 februari 2022 een maximum van 80 gasten. Informeer naar de mogelijkheden. Bij de condoleance ontvangst of koffietafel na afloop van de afscheidsdienst is er geen coronatoegangsbewijs nodig.

Kan iemand die in quarantaine zit een uitvaart bijwonen?

Nee, niet in persoon. Er zijn regels waar deze patiënten zich aan dienen te houden. Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Het is soms wel mogelijk om bijvoorbeeld de uitvaart bij te wonen via onze livestream, vanuit ons crematorium in Echt. Daarnaast is uitstel aanvragen een mogelijkheid. Onder specifieke omstandigheden kan de uitvaartverzorger om uitstel vragen bij de burgemeester. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om de uitvaart enkele weken later plaats te laten vinden zodat iedereen aanwezig kan zijn.

Mag iemand uit een risicogroep – zoals mensen met een verzwakt immuunsysteem – naar de uitvaart komen?

Het is uw eigen verantwoordelijkheid om een uitvaart bij te wonen. Wij willen aan iedereen vragen om een beroep te doen op het eigen gezonde verstand om correct te handelen in het belang voor uzelf en voor anderen.

Kan ik mijn wensen voor een uitvaart al vooraf vastleggen in deze tijd?

Indien u uw wensen wilt vastleggen in verband met een verwacht overlijden of gewoon omdat u hier zelf aan toe bent, kan er altijd een afspraak met Peusen Uitvaartzorg worden gemaakt voor een goed gesprek. Wij verstrekken u de informatie die u nodig heeft of kunnen de uitvaart volledig met u bespreken. Dit kan in ons uitvaartcentrum – crematorium zodat u de mogelijkheden ook kunt zien, maar ook bij u thuis. 1,5 meter blijft een veilige afstand.

Tips rondom de uitvaart en het Coronavirus

Organisatie van een uitvaart

Diverse uitvaartlocaties (waaronder crematoria) beschikken over streaming faciliteiten, zo ook ons crematorium in Echt. Daarmee kan de dienst live worden uitgezonden. Dat kan door middel van een gesloten verbinding. Bij een gesloten uitzending krijg je een wachtwoord die u kunt delen met andere mensen. Alleen mensen die het wachtwoord hebben kunnen de uitvaartplechtigheid live meekijken. Vraag onze uitvaartverzorger hoe het werkt.

Laat een uitvaartvideo maken

Uitvaart- en herdenkingsvideo’s zijn er al een beetje bij gaan horen. Nu bieden ze natuurlijk enorm veel uitkomst. In de aula van het crematorium in Echt kan de gehele dienst met de aanwezige camera’s worden opgenomen. Op een andere locatie kunt u natuurlijk ook een speciale uitvaartvideograaf inhuren om een film voor u te maken van de hele uitvaart. Een videograaf is een zorgeloze optie, omdat een professional precies weet hoe hij het moet aanpakken. Dankzij deze beelden kunnen alle mensen die de uitvaart noodgedwongen moeten missen toch na afloop een mooie indruk krijgen. Een goede film geeft hen bijna het gevoel dat zij er toch zelf bij waren. Je kunt ook een stapje verder gaan. Een videograaf kan namelijk ook het levensverhaal van uw dierbare in beeld brengen. Een waardevolle herinneringsfilm voor alle momenten waarop u behoefte heeft aan gedenken.

Huur een uitvaartfotograaf in

Het is een kunst apart om een uitvaart mooi en volledig in beeld te brengen zonder de bijeenkomst te verstoren. Uitvaartfotografen verstaan deze kunst als geen ander. Onzichtbaar aanwezig weten ze alle belangrijke, ontroerende momenten op de gevoelige plaat te leggen. Op het moment zelf zal er misschien veel aan u voorbijgaan. Er gebeurt zoveel tegelijk. Dankzij deze foto’s kunt u in alle rust, op uw eigen tijd, terugkijken naar de uitvaart met de mensen die niet aanwezig konden zijn.

Tips voor bezoekers van een uitvaart

Uitgenodigd, maar ben je niet aanwezig?

Ontvangt u een uitnodiging om aanwezig te zijn bij een uitvaart maar bent u niet fit of bent u uit voorzorg liever niet aanwezig? Laat het de nabestaanden dan even weten.

Alternatieven om te condoleren

Tijdens een uitvaart raakt men elkaar veel meer aan dan normaal. En dat is fijn. U knuffelt, slaat armen om elkaar heen, schudt talloze handen en u kust soms wat af tijdens de condoleance. Al deze gebruikelijke aanrakingen zijn nu natuurlijk niet handig. En dat voelt vast heel tegennatuurlijk en raar. U wilt graag uitdrukking geven aan uw gevoel en kunt dat nu niet doen op de manier die u misschien zou willen. Wat doet men dan tijdens een uitvaart?

 • Zeg het. Spreek uw condoleance en uw troostende woorden uit.
 • Maak écht oogcontact. U zult ervaren dat dit heel persoonlijk is.
 • Leg uw hand op uw hart. Dit gebaar drukt respect uit. Maak er eventueel een lichte buiging bij of een hoofdknikje.

Gelukkig zijn we van de meeste maatregelen verlost.