Ga naar hoofdinhoud

Het geeft een geruststellend gevoel.

Een uitvaart is iets heel persoonlijks. Een afscheid kan bescheiden en ingetogen worden vormgegeven, maar ook uitbundig. Precies zoals u dat zelf wilt of juist bepaald door uw nabestaanden. Heeft u wel eens nagedacht over hoe uw eigen uitvaart eruit zou komen te zien? Vooraf vastleggen wat uw wensen zijn kan een geruststellend gevoel geven. Geruststellend voor zowel uzelf als voor uw nabestaanden.

Keuzes zijn minder moeilijk dan u denkt

U kunt uw wensen in grote lijnen bepalen, maar ook tot in het kleinste detail. Van elk aspect van een uitvaart kunt u vastleggen hoe u het zelf geregeld wil zien en wat u aan uw familie wil overlaten. De meeste keuzes zijn minder moeilijk dan u denkt. Zoals welke bloemen u mooi vindt. En naar welke muziek uw voorkeur tijdens de uitvaart uitgaat. Bijvoorbeeld uw eigen muziek, live muziek of juist geen muziek.

Wilt u familie en vrienden nog de kans geven u te zien om afscheid van u te nemen of liever niet? En wilt u in het uitvaartcentrum of thuis opgebaard worden? Wat is prettig voor u en uw omgeving?

Wilt u begraven worden? En als u begraven wil worden, is dat dan op een gemeentelijke begraafplaats of op een bijzondere plek, zoals bijvoorbeeld een natuurbegraafplaats? Of wilt u liever gecremeerd worden en wilt u dat uw as op een voor u bijzondere plek wordt uitgestrooid?

Wilt u een religieuze dienst, of een afscheid in een intieme aula waar sprekers een persoonlijke herinnering aan u delen?

U kunt deze en andere keuzes overlaten aan uw nabestaanden of zelf uw voorkeur aangeven. Bedenk eens samen met uw partner of vertrouwde relatie wat prettig voelt. Voor uzelf maar ook voor uw kinderen en familie.

Elk detail kan worden vastgelegd

Foto’s of video’s van de uitvaart kunnen helpen bij de rouwverwerking. Steeds vaker wordt ervoor gekozen om het afscheid op beeld vast te leggen. Wilt u de uitvaart laten filmen? Of mag de uitvaart zelfs live uitgezonden worden via een besloten videokanaal?

Een koffietafel is voor veel mensen een fijn moment om de uitvaartplechtigheid op een persoonlijke manier af te sluiten. Bijvoorbeeld met het ophalen van herinneringen. Mogen uw familie en vrienden dan op u toosten? En zo ja, welk drankje wilt u dan laten serveren?

Er zijn uiteraard nog veel meer keuzes mogelijk. Hoe uitgebreid of hoe bescheiden en ingetogen u uw uitvaart ook wil vormgeven, alles kan tot in detail vastgelegd worden.

Hoe leg ik mijn uitvaart vast?

Er zijn veel keuzes die gemaakt kunnen worden. Zet uw wensen eens op een rijtje in een wensenboekje. Praat erover met uw naasten. Of overleg kosteloos met ons. In een persoonlijk gesprek helpen we u graag uw wensen vast te leggen. Het geeft u een geruststellend gevoel en uw nabestaanden de kracht om verder te gaan.